SVAŘOVÁNÍ, METODY SVAŘOVÁNÍ

09.07.2017 14:02

SVAŘOVÁNÍ, METODY SVAŘOVÁNÍ

Svařování nebo také často nazýváno jednoduše sváření je vlastně proces, kterým lze dosáhnout vytvoření trvalého, pevného spoje dvou a více součástí, který nelze rozebrat.

Je potřeba vytvořit termodynamické podmínky, při kterých vznikají nové meziatomární vazby.

Tavné svařování je způsobeno působením tepla, tlakové svařování za působení převážně tlaku. Někdy je potřeba působit oběma faktory najednou.

Více informací o svařování najdete například zde na wikipedii

 

METODY SVAŘOVÁNÍ

MMA - anglicky Manual Metal Arc Welding = Ruční obloukové svařování obalenou elektrodou

Jedná se o metodu ručního svařování elektrickým obloukem při použití obalených svářecích elektrod. Jako zdroj pro sváření se používá střídavé napětí AC (trafosvářečky) nebo stejnosměrné (invertory) DC. Obalené elektrody se poté téměř všechny připojí ke kladnému zdrojovému pólu, zatímco zemnící svorky naopak k záporném pólu zdroje. Při použití kyselých elektrod se výjimečně udělá přepólování.

Více informací o metodě svařování MMA najdete například zde na wikipedii

 

 

MIG/MAG - anglicky Metal Inert Gas - Metal Active Gas = Obloukové svařování tavící se elektrodou v inertním plynu - MIG/ Obloukové svařování plněnou elektrodou v aktivním plynu

Jedná se o metodu svařování v ochranné atmosféře, kdy se materiál plynule přidává do místa sváru k tomu určeným podávacím zařízením. Elektrickým obloukem se přídavný materiál taví a tavná lázeň se chrání před atmosférickou oxidací inertním plynem, a to: Ar, Ar+He nebo plynem aktivním, jako je CO2, Ar+O2 a Ar+CO2. Tyto plyny jsou přidávány do místa svárů.

Více informací o metodě svařování MIG/MAG najdete například zde na wikipedii

 

TIG/WIG - anglicky Tungsten Inert Gas = Obloukové svařování netavící se elektrodou v inertním plynu  (WIG = stejná metoda, jen německy Wolfram Inert Gas)

Jedná se o metodu svařování pod argonem. Běhe svařování argonem se využívá teplo, které se uvolňuje ze zapáleného elektrického oblouku a které se udržuje mezi netavící se wolframovou elektrodou a svařovaným dílem. Svařovací pistolí vhodnou pro přenos potřebného svařovacího proudu držíme wolframovou elektrodu. Ta chrání elektrodu a svařovací lázeň před atmosférickou oxidací prostřednictvím produ inertního plynu, nejčastěji to bývá Argon Ar 99,5%, který proudí z keramické hubice k tomu určené. Svařovací materiálu se může přidávat ručně nebo se používá jen natavení okrajů svařovaných dílů.

Více informací o metodě svařování TIG/WIG najdete například zde na wikipedii

 

Další možnosti svařování (tyto metody svařování nenabízíme)

FCAW - anglicky Flux cored wire metal arc welding without gas shield Flux-cored arc welding = Obloukové svařování plněnou elektrodou bez ochranného plynu

Více informací o metodě svařování FCAW najdete například zde na wikipedii

 

FCAW S - anglicky Flux cored wire metal arc welding with inert gas shield = Obloukové svařování plněnou elektrodou v inertním plynu

Více informací o metodě svařování FCAW S najdete například zde na wikipedii

 

SAW - Submerged Arc Welding = Svařování pod tavidlem

Více informací o metodě svařování TIG/WIG najdete například zde na wikipedii

 

Vyhledávání

Kontakt

Zamecnictvi-kovovyroba-benesov Adresa:
Chotýšany 42
Chotýšany
25728
606 412 253, 722 185 795
Fyzická osoba zapsaná v Živnostenském rejstříku dne 7.2.2013
se sídlem Chotýšany 42, 257 28 Chotýšany
identifikační číslo: 01454927, DIČ: CZ8107121506
https://www.nerezove-zabradli-zamecnictvi.cz/